ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

İBRAHİM

44

وَأَنذِرِ النَّاسَ يَوْمَ يَأْتِيهِمُ الْعَذَابُ فَيَقُولُ الَّذِينَ ظَلَمُواْ رَبَّنَا أَخِّرْنَا إِلَى أَجَلٍ قَرِيبٍ نُّجِبْ دَعْوَتَكَ وَنَتَّبِعِ الرُّسُلَ أَوَلَمْ تَكُونُواْ أَقْسَمْتُم مِّن قَبْلُ مَا لَكُم مِّن زَوَالٍ

 

44. Sen insanları kendilerine o azabın geleceği gün ile korkut. Zalimler şöyle diyecekler: "Rabbimiz, bizi yakın bir müddete kadar geciktir de Senin çağrını kabul edelim, peygamberlere uyalım." Halbuki daha önce siz kendiniz için hiçbir zeval yoktur, diye yemin etmemiş miydiniz?

 

"Sen insanları" ibn Abbas'ın dediğine göre Mekke ahalisini "kendilerine o azabın geleceği gün" kıyamet günü "ile korkut." Yani bu günün geleceği ile onları korkut. Bugün de mükafatın da verileceği bir gün olmakla birlikte, ondan özellikle "azab günü" diye söz edilmesi, ifadelerin isyankarlara tehdit mahiyetinde oluşundan dolayıdır.

 

"Zalimler'' O günde "şöyle diyecekler: Rabbimiz, bizi yakın bir müddete kadar geciktir" süre ver. Bu ifadeleriyle Yüce Allah'tan, ahirette hak apaçık ortaya çıkacağı vakit dünyaya döndürülmeyi isteyeceklerdir. " ... de senin" islam'a yapılan "çağrını kabul edelim, peygamberlere uyalım."

 

Onlara şöyle cevab verilecek: "Halbuki daha önce" dünya yurdunda iken "siz kendiniz için hiçbir zeval yoktur, diye yemin etmemiş miydiniz?" Mücahid der ki: Bu Kureyşlilerin, hiçbir şekilde diriltilmeyeceklerine dair yeminlerine işarettir. ibn Cüreyc de der ki: Bu, Yüce Allah'ın şu buyruğunda yaptıklarını naklettiği yeminlerine işarettir: "Onlar var güçleriyle ... ölecek kimseyi Allah diriltmez, diye Allah'a yemin ettiler." (en-Nahl, 38)

 

"Kendiniz için hiçbir zeval yoktur" buyruğu ile ilgili olarak iki te'vil (yorum) yapılmıştır: Birisi sizin için dünyadan, ahirete geçiş söz konusu olmayacaktır. Yani öldükten sonra diriltilmeyecek ve haşredilmeyeceksiniz, anlamındadır. Bu Mücahid'in görüşüdür. ikincisine göre ise; "kendiniz için hiçbir zeval yoktur" yani azab söz konusu olmayacaktır, demektir.

 

el-Beyhaki, Muhammed b. Ka'b el-Kurazı'den şöyle dediğini nakletmektedir: Cehennem ehlinin beş duası olacaktır. Allah onların bu dualarından dördüne cevap verecektir. Beşincisini yaptıkları takdirde de artık bundan sonra ebediyyen konuşmayacaklardır.

Onlar şöyle diyecekler: "Rabbimiz bizi iki kere öldürdün, iki kere de dirilttin. işte günahlarımızı itiraf ettik. Artık çıkış için bir yol var mı?" (elMu'min, 11)

 

Yüce Allah da onlara: "Bunun sebebi şudur: Bir olarak Allah'a dua edildiği vakit inkar ediyordunuz. Eğer O'na ortak koşulsa iman ederdiniz. işte hüküm çok Yüce ve büyük olan Allah'ındır. "(el-Mu'min, 12) diye onlara cevap verecektir.

 

Daha sonra cehennemlikler şöyle diyecekler: "Rabbimiz gördük, işittik.

Artık bizigeri döndür, salih amel işleyelim. Gerçekten biz inandık. "(es-Secde, 12)

 

Yüce Allah da kendilerine şöyle cevap verecektir: "O halde siz bugününüze kavuşmayı unuttuğunuz için (azabı) tadın. Gerçekten Biz de sizi unuttuk. Şimdi işleyegeldiklerinize karşılık olarak ebedilik azabını tadın. "(es-Secde, 14)

 

Daha sonra şöyle diyecekler: "Rabbimiz bizi yakın bir müddete kadar geciktir de, Senin çağrını kabul edelim, peygamberlere uyalım." Yüce Allah da kendilerine: "Halbuki daha önce siz kendiniz için hiçbir zeval yoktur, diye yemin etmemiş miydiniz?" diye cevap verecektir. Yine onlar: "Rabbimiz bizi çıkar ki önceden işlediğimizden başka türlü salih bir amel işleyelim" diyecekler, Yüce Allah ise kendilerine: "Sizi düşünecek kimsenin öğüt alabileceği kadar yaşatmadık mı ve size uyarıcı gelmedi mi? O halde şimdi tadın (azabı). Zalimlerin hiçbir yardımcısı yoktur. "(Fatır, 37) diye cevapverecektir.

 

Yine onlar: "Rabbimiz bedbahtlığımız bize galip geldi. Biz doğru yoldan sapmış bir topluluk idik. "(el-Mu'minun, 106) diyecekler, Yüce Allah da kendilerine: "Yıkılın içerisine! Bana da söz söylemeyin. " (el-Mu'minun, 108) diye cevap verecek ve bundan sonra bir daha ebediyyen konuşmayacaklardır.

 

Bu hadisi İbnu'l-Mubarek "Dekaik"adlı eserinde bundan daha geniş bir şekilde rivayet etmiştir. Biz de bunu "et-Tezkire" adlı eserimizde kaydetmiş bulunuyoruz. İbnu'l-Mübarek sözü geçen hadiste (İbn Ka'b el-Kurazi'nin açıklamasında) ayrıca şunu da zikretmektedir: "Hatta siz kendilerine zulmedenlerin yurtlarında yerleştiniz. Onlara neler yaptığımız da sizin için apaçık ortaya çıktı. Size bir çok misaller de gösterdik. Gerçekten onlar tuzaklarını kurmuşlardı. Onların tuzaklarının cezası Allah katındadır. Hem onların tuzakları dağları yerinden oynatamaz ki. "(İbrahim, 45-46) Dedi ki:

 

Bu, onların üçüncü istekleri olacaktır. Daha sonra hadisin geri kalan kısmını zikredip Yüce Allah'ın: ''Yıkılın içerisine! Bana da söz söylemeyin "buyruğundan sonra şu ilaveyi nakletmektedir: İşte o vakit, dua ve umudun sonu gelir, ardı arkası kesilir. Biri diğerinin yüzüne karşı köpek gibi ulumaya koyulur ve cehennem üzerlerine kapatılır. (İbnu'l-Mübarek) devamla der ki:

 

Bana el-Ezher b. Ebi'l-Ezher'in anlattığına göre; kendisine; işte Yüce Allah'ın: "Bu, onların konuşmayacakları bir gündür. Onlara izin de verilmeyecek ki özür dilesinler. "(el-Murselat, 35-36) buyruğunda söz konusu edilen durumlarının bu olduğu söylenmiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

İbrahim 45-46

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR